Zobacz prace nagrodzone w konkursie na projekt centrum sąsiedzkiego na Witominie

Od poniedziałku, 20 listopada w Gdynia InfoBox będzie można oglądać prace nagrodzone w konkursie architektonicznym, którego tematem było opracowanie koncepcji centrum sąsiedzkiego w Gdyni Witominie. Zupełnie nowy obiekt – otwarty, przyjazny i doskonale wkomponowany w przestrzeń dzielnicy – stanowi ważną część Gminnego Programu Rewitalizacji miasta Gdyni.

W poniedziałek, 6 listopada 2017 roku w Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni zaprezentowano prace nagrodzone oraz wyróżnione w konkursie na koncepcję centrum sąsiedzkiego na Witominie -Radiostacji. Do udziału zgłosiły się 23 pracownie architektoniczne z całego kraju. 10 z nich spełniło wymogi formalne i zostało zakwalifikowanych do konkursu. Ostatecznie wpłynęło osiem prac.

– Po raz pierwszy na potrzeby centrum sąsiedzkiego nie adaptujemy starego budynku, lecz budujemy nowy – podkreśla Michał Guć, wiceprezydent Gdyni. – Zadanie, które stanęło przed projektantami nie było łatwe. Największym wyzwaniem był teren, ale też nasze wymagania były bardzo wysokie.

Zwyciężył projekt stworzony przez studia Dynamo Produce Marzena Wytrykusz, Hago Architekci Andrzej Gołębiewski oraz Jakub Piórkowski PB Studio.
Zwycięska koncepcja bezbłędnie rozwiązuje zagadnienia funkcjonalne, łączenia i dzielenia wnętrz oraz terenu na zewnątrz – mówi Bianka Witkowska z Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni, przewodnicząca Sądu Konkursowego. − Uzyskano przestrzeń elastyczną, pojemną, a jednocześnie niepozbawioną miejsc sprzyjających integracji w mniejszych grupach. Architekci umiejętnie wykorzystali ukształtowanie terenu tworząc przyjazne, zapraszające miejsce. Koncepcja jest spójna, konsekwentna i starannie przemyślana, zaś forma obiektu adekwatna do funkcji, spełnia oczekiwania otwartości i transparentności bez uciekania się do form charakterystycznych dla obiektów handlowych, czy biurowych.

Nagrodę odebrali Jakub Piórkowski, Adrian Mania, Filip Kozarski z PB Studio. – Staraliśmy się zaprojektować miejsce, które miałoby domową, przyjazną atmosferę i może służyć ludziom w różnym wieku – mówił Adrian Mania. – Wyzwaniem był teren i z racji położenia, i różnic wysokości. Budynek tworzy pewną barierę akustyczną, ale zachowuje swój otwarty i zapraszający charakter.

Autorzy zwycięskiego projektu zostali zaproszeni do negocjacji na sporządzenie projektu budowlanego i wykonawczego. I Nagroda w konkursie to również 25000 złotych dla autorów projektu.

II Nagroda przypadła koncepcji przygotowanej przez INTERURBAN Łukasz Piankowski. − Praca wyróżniła się niezwykle interesującą koncepcją wielofunkcyjnego forum/audytorium/amfiteatru, wkomponowanego w bryłę budynku − zaznacza Bianka Witkowska − Niemniej pełne wykorzystanie jego potencjału (m.in. poprzez całkowite otwarcie jako publicznie dostępnego przejścia) wymagałoby jego przeprojektowania. Prosta i konsekwentna bryła kontrastująca z sąsiednią zabudową blokowiska, lecz nie wprowadzająca dysharmonii, została wysoko oceniona przez Sąd. Niestety, jej słabością jest niemal całkowite zignorowanie zagadnień dostępności.
Autorzy otrzymali 10 000 zł.

III Nagrodę oraz 5000 złotych przyznano projektowi studia Pniewski Architekci Sp. z o.o.Jego twórcy zaprezentowali podobny sposób myślenia jak zwycięzcy, jednak zastosowali zupełnie inną, bardzo interesującą estetykę − zauważa Bianka Witkowska − Mimo mocnych, „brutalizujących” elementów, budynek ma przyjazny charakter dzięki świadomie wprowadzonym przeszkleniom otwierającym obiekt „do wewnątrz”, oraz ocieplającym wizerunek elementom drewnianym. Pojawiły się jednak rozwiązania w układzie funkcjonalnym, takie jak rozplanowanie biblioteki na trzech kondygnacjach, które mogłyby stanowić problem dla użytkowników.

Wyróżnione udziałem w wystawie zostały koncepcje stworzone przez studia 3MA sp. z o.o. oraz IFA Kamil Domachowski.

Nagrodzone i wyróżnione prace można oglądać od 20 listopada do 6 grudnia 2017 roku w Gdynia InfoBox.

Stworzenie Centrum Sąsiedzkiego w Witominie – Radiostacji jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć rewitalizacyjnych w Gdyni. Obiekt powstanie u zbiegu ulic Rolniczej i Chwarznieńskiej – w pobliżu planowanego ciągu pieszo-jezdnego obejmującego ulice Uczniowską, Nauczycielską i Widną.
Centrum będzie łączyło zadania miejsca spotkań i działań na rzecz lokalnej społeczności z biblioteką. Wzbogaci nieodpłatną ofertę dla mieszkańców. Znajdzie się w nim punkt konsultacyjny i terapeutyczny oraz dwie sale – do zajęć ruchowych i warsztatowych. Wybrana koncepcja pozwoli na stworzenia miejsca integrującego mieszkańców oraz dopasowanego do ich potrzeb.

Prace oceniał Sąd Konkursowy w składzie:
Przewodnicząca – mgr inż. arch. Bianka Witkowska z Laboratorium Innowacji Społecznych (LIS)
mgr inż. Michał Guć – wiceprezydent Gdyni
mgr inż. arch. Marek Karzyński – dyrektor Biura Planowania Przestrzennego Miasta Gdyni
Jolanta Prorok – prezes stowarzyszenia Vitava
mgr inż. arch. Barbara Marchwicka – główny specjalista ds. rewitalizacji w LIS

10-11-2017

Gdynia InfoBox
OBSERWATORIUM ZMIAN
ul. Świętojańska 30
81-372 Gdynia

Godziny otwarcia:
PN-PT 10.00-19.00
SOB 11.00-18.00
ND 11.00-16.00